Zuurdesembrood

Recept voor Zuurdesembrood:


Ingrediënten:


500 gram Lelie's volkorenmeel (tarwe, rogge of spelt)

125 gram zuurdesem

7 gram zout of meer naar behoefte

250 gram lauw warm water

Bakblik van 30 cm of bakplaat


Bereiding zuurdesem:

Bereid de zuurdesem 5 tot 6 dagen voor gebruik.  

    

Dag 1: 

Meng 8 eetlepels tarwe- of roggemeel met lauw water tot een dik papje. Roggemeel geeft een zwaardere smaak aan het brood en ruikt zuurder. Dek af met een vochtige doek en laat 24 uur rusten op een warme plek.

Dag 2: 

Roer het papje 3 keer op een dag en laat weer rusten.

Dag 3: 

Herhaal het omroeren op dag, voeg bij de 3e keer 3 eetlepels meel en wat water toe. Laat weer rusten.

Herhaal de stap van dag 3 op dag 4 en 5.

De zuurdesem is klaar op dag 6.


Bereiding zuurdesembrood:


1.    Meng het meel en zout.

2.   Maak een kuiltje en voeg 125 zuurdesem toe.

3.   Voeg water toe en meng met de handen het mengsel tot een samenhangende bal. Voelt het deeg te droog aan voeg dan wat water toe en meng opnieuw.

4.   Bestuif een vlakke ondergrond met wat meel en kneed hierop rustig het deeg ongeveer 10 minuten tot het elastisch aanvoelt. Druk onder het kneden het deeg af en toe plat.

5.   Laat het deeg in een kom afgedekt met een vochtige doek op een warme en tochtvrije plek 1 à 2 uur rijzen

6.   Maak een rol en leg het deeg in een bakblik of  leg de bol op een bakblik en laat het afgedekt nog eens 3 à 5 uur rijzen.

7.   Warm de oven voor op 225°C.

8.   Maak met een mes een snede in de bovenkant van het deeg en zet dit op de onderste richel midden in de oven.

9.   Bak het brood in ca. 45 min gaar. Draai na 20 minuten de oven terug naar 200°C

10.  Haal het brood uit de oven. Het brood is gaar als het loslaat van het blik of hol klinkt als erop geklopt wordt.

11.  Keer het brood op een rooster en besprenkel met wat water en laat uitdampen.


Opmerking:

Het restant van de zuurdesem kan gebruikt worden als starter voor een nieuwe desem.

Share by: