Speltbrood

Speltbrood


• 200 gram Lelie's speltbloem

• 300 gram Lelie's  speltmeel

• 10 gram droge gist

• handje vol met lijnzaad of sesamzaad of zonnebloempitten

• circa 300 ml lauwwarm water

• 25 gram olijfolie of 30 gram boter

• olijfolie om in te vetten

• 7 gram zout

• 10 gram suiker

• Bakblik van 30 com


1. Doe alle ingrediënten in een kneedmachine, behalve het zout.

2. Kneed het geheel in ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg. voeg halverwege het zout toe.

3. Is het deeg te nat, voeg nog een klein beetje bloem toe. Is het te droog, nog een klein beetje water.

4. Doe het deeg in een ingevette kom (met een klein beetje olijfolie) en laat het deeg afgedekt met een doek ongeveer in 50 minuten rijzen op kamertemperatuur. Het deeg is voldoende gerezen als je er met je vinger een gat in kunt prikken en het gat open blijft.

5. Stort het deeg op het werkblad. Bestrooi het werkblad met een heel klein beetje bloem.

6. Pak een stuk deeg aan de zijkant; trek er een beetje aan en vouw het naar binnen. Doe dit totdat de hele bal deeg hebt gedaan. Laat het geheel nu 30 minuten rusten.

7. Vet een bakvorm in met wat olijfolie. Rol met een deegroller het deeg uit tot een rechthoek even breed als het bakblik. Goed en stevig oprollen en de naad met je vingers dichtknijpen. 

8. Rol het deeg eventueel nog door sesamzaadjes en leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik.

9. Dek het bakblik af met een theedoek en laat het deeg nu ongeveer 30 minuten rijzen. Het deeg is voldoende gerezen als je er licht op drukt en het veert zachtjes terug.

10. Verwarm de oven voor op 225 graden.

11. Bak het brood op het rooster geplaatst op de onderste richel 15 minuten op 225 graden. Verlaag daarna de temperatuur naar 200 graden en bak het nog eens 20 minuten.

12. Haal het brood direct uit het bakblik en laat het afkoelen op een rooster.

13. Strijk de bovenkant in met wat water/ margarine waardoor de korst gaat glanzen.

14. Pas als het helemaal is afgekoeld, kun je het brood snijden. 


Share by: