Pizza

Snel recept pizzadeeg m.b.v. Pizzadeegmix Molen De Lelie

Ingrediënten:

• 500 gram bloem, of 400 gram bloem en 100 gram semola (griesmeel)

• 1/2 eetlepel fijn zout (6 gram)

• 1 zakje gist van 7 gram

• 1/2 eetlepel suiker (7 gram)

• 300 milliliter handwarm water, dit is 60% vocht. Dit percentage kunt u aanhouden wanneer de hoeveelheid bloem anders is. Bij hogere percentages zal de pizza een broodstructuur krijgen.


1. Los de suiker op in het water en voeg de gist toe. Roer goed door tot alles met elkaar vermengd is en laat dit mengsel ongeveer een kwartier rusten. Langer mag ook. Je zal zien dat er een er schuimlaag ontstaat, een teken dat de gist – met hulp van de suiker – aan het werk is gegaan.


2. Meng de bloem en het zout en doe deze in de keukenmachine. Als je met de hand deeg wilt kneden maak je op je werkblad een berg met in het midden een kuil. 


3. Kneden met de keukenmachine: voeg het gistmengsel toe aan de bloem en laat de keukenmachine minimaal 10 minuten kneden tot je een mooi elastisch deeg hebt. Mocht het deeg nog erg plakken, voeg dan een heel klein beetje bloem toe.

Kneden met de hand: schenk het gistmengsel in de kuil van je berg bloem. De bloem omringt het vocht helemaal. Meng vervolgens met een vork steeds een beetje meer van de bloem door het gistmengsel. Eerst heb je een dunne pap, maar die wordt steeds dikker. Als het vocht is opgenomen, kneed je het mengsel verder met de hand. Doe dit ook minimaal 10 minuten.


4. Maak van je deeg een mooie bal, bestuif deze met een beetje bloem en laat je deeg 15 minuten bij kamertemperatuur rusten onder plasticfolie of een klamme (niet kletsnatte!) theedoek. Dit zorgt ervoor dat je deeg niet uitdroogt en geen harde korst krijgt.


5. Verdeel je deeg na het rusten in 4 porties.


6. Je kan nu je eerste deegbodem maken, beleggen en afbakken. De rest van je deegbolletjes laat je onder de theedoek liggen. Een tweede mogelijkheid is om de bodem met de saus eerst te bakken (3 minuten) en pas dan te beleggen. Het is een stap extra, maar de bodem blijft steviger. Na het beleggen nog 6 minuten afbakken.



7. Zet je oven op de heetst mogelijke stand (250 graden) en bak je pizza op een pizzasteen (pizzasteen wel 20 minuten voorverwarmen) tot deze mooi gekleurd is. Heb je geen pizzasteen, gebruik dan een bakplaat. Een pizzasteen geeft een steviger bodem. De baktijden hangen af van de temperatuur van de oven. Bij temperaturen van 400 graden (steenoven) is een pizza in 2-3 minuten klaar! Bij 250 graden in een minuut of tien. Het is even uitproberen wat de beste temperatuur is.


p.s. Dit recept is genoeg om 4 pizza’s met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter te maken. Verdubbel het recept als je liever 8 pizza’s wilt bakken. De bolletjes die overblijven kan je namelijk prima invriezen voor de volgende keer. 

 

Share by: