Cake

Ingrediëntenlijst:


Voor een cakevorm van 25 centimeter

200 gr Lelie's cakemix

200 gr suiker

200 gr boter, op kamertemperatuur

1 tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp

¼ tl zout

4 eieren, op kamertemperatuur

1 1/2 tl bakpoeder (of 1/2 zakje)


Voor een cakevorm van 30 centimeter

250 gr Lelie's cakemix

250 gr suiker

250 gr boter, op kamertemperatuur

1 tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp

¼ tl zout

5 eieren, op kamertemperatuur

2 tl bakpoeder

Verder nodig

boter, om in te vetten


Cake bakken:


Verwarm de oven voor op 160 °C.


Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de suiker, boter, het vanille-extract en/of de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig. 

Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. 

Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. 

Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. 

Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 60 tot 75 minuten gaar.


Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan hij uit de oven. Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat hem verder afkoelen op een rooster.


Cakeproblemen:


Een droge cake kan een van de volgende oorzaken hebben:


te hoge temperatuur of te lange baktijd

te lang af laten koelen zonder af te dekken

te weinig vetstoffen (boter) toegevoegd


Het inzakken van cake-achtige producten. De oorzaak kan een van de volgende zijn:


er zit te veel lucht of te veel vetstof in het beslag, waardoor het tijdens het bakken of daarna inzakt

de ovendeur is gedurende het eerste halfuur geopend geweest

te veel bakpoeder ten opzichte van de andere ingrediënten

te korte baktijd


Het brokkelen van een cake tijdens het snijden heeft een van de volgende oorzaken:


te weinig bloem in verhouding tot de andere ingrediënten

te veel eieren, waardoor te grove structuur en gaten


Share by: