Abdijroggebrood
Ingrediënten:
• 500 gram Lelie's volkorenroggemeel
• 350-400 ml handwarm water
• 10 gram zout
• 1 zakje droge gist of 100 gr actief
zuurdesem
• optioneel: 1 eetlepel schenkstroop,
honing of mout
Bereidingswijze:
- Meng in de mengkom alles door elkaar.
- 1e Rijs:
zuurdesem: 4-6 uur op kamertemperatuur
of 12-16 uur bij 12-14 graden.
droge gist: 1,5 -2 uur
- het deeg rijst minder dan bij tarwe
- vorm van het deeg een bolen en laat dit 15
minuten rusten , vorm daarna het brood en
leg dit in een ingevet bakblik met de naad
naar beneden en druk het deeg gelijkmatig
en goed aan.
- 2e Rijs (vormrijs)
- 2 opties:
warme rijs: op kamertemperatuur 45 min
tot 1 uur
koude rijs: koelkast 8 tot 12 uur
- laat voor het bakken het deeg 30 min op
temperatuur komen
- Bak het brood in een voorverwarmde oven
op 220-240 graden Celcius gedurende
35-45 minuten.
Haal het brood na afloop uit het bakblik.
Wrijf de bovenkant in met wat boter of water en laat afkoelen.
Let op: Het brood wordt niet zo hoog als bij een gewoon brood.
Tip:
Beleg dunne plakjes met Tapas, pesto, droge worst of hartige kaas en is lekker bij de borrel