Abdijroggebrood
Ingrediënten:
• 500 gram Lelie's volkorenroggemeel
• 350-400 ml handwarm water
• 10 gram zout
•	1 zakje droge gist of 100 gr actief 
        zuurdesem
•	optioneel: 1 eetlepel schenkstroop, 
        honing of mout
Bereidingswijze:
- Meng in de mengkom alles door elkaar.
- 1e Rijs:
        zuurdesem: 4-6 uur op kamertemperatuur 
        of  12-16 uur bij 12-14 graden.
droge gist: 1,5 -2 uur
- het deeg rijst minder dan bij tarwe
-    vorm van het deeg een bolen en laat dit 15 
       minuten rusten , vorm daarna het brood en 
       leg dit in een ingevet bakblik met de naad 
       naar beneden en druk het deeg gelijkmatig 
       en goed aan.
- 2e Rijs (vormrijs)
- 2 opties:
       warme rijs: op kamertemperatuur 45 min 
       tot 1 uur
koude rijs: koelkast 8 tot 12 uur
-    laat voor het bakken het deeg 30 min op 
      temperatuur komen
-   Bak het brood in een voorverwarmde oven 
      op 220-240  graden Celcius gedurende 
      35-45 minuten.
Haal het brood na afloop uit het bakblik.
Wrijf de bovenkant in met wat boter of water en laat afkoelen.
Let op: Het brood wordt niet zo hoog als bij een gewoon brood.
Tip:
Beleg dunne plakjes met Tapas, pesto, droge worst of hartige kaas en is lekker bij de borrel
 
  
  
  
  
 
 
 