Abdijroggebrood


Ingrediënten:

• 500 gram Lelie's volkorenroggemeel 

• 350-400 ml handwarm water

• 10 gram zout

• 1 zakje droge gist of 100 gr actief
       zuurdesem

• optioneel: 1 eetlepel schenkstroop,
       honing of mout


Bereidingswijze:

- Meng in de mengkom alles door elkaar.

- 1e Rijs:

        zuurdesem: 4-6 uur op kamertemperatuur
       of  12-16 uur bij 12-14 graden.

        droge gist: 1,5 -2 uur

-    het deeg rijst minder dan bij tarwe

-    vorm van het deeg een bolen en laat dit 15
      minuten rusten , vorm daarna het brood en
      leg dit in een ingevet bakblik met de naad
      naar beneden en druk het deeg gelijkmatig
      en goed aan.

-     2e Rijs (vormrijs)

-     2 opties:

       warme rijs: op kamertemperatuur 45 min
      tot 1 uur

       koude rijs: koelkast 8 tot 12 uur

-    laat voor het bakken het deeg 30 min op
     temperatuur komen


-   Bak het brood in een voorverwarmde oven
     op 220-240  graden Celcius gedurende
     35-45 minuten.


Haal het brood na afloop uit het bakblik.

Wrijf de bovenkant in met wat boter of water en laat afkoelen.

Let op: Het brood wordt niet zo hoog als bij een gewoon brood.


Tip:

Beleg dunne plakjes met Tapas, pesto, droge worst of hartige kaas en is lekker bij de borrel